Om Ju Jitsu

Ju Jitsu (柔術 jū jitsu, også kendt som Ju Jutsu, Jiu Jitsu), er en japansk betegnelse for en kampdisciplin og en metode der bygger på beskyttelse i nærkampe, imod bevæbnede og armerede fjender, dog uden nogen form for at benytte et våben- eller kun et kort våben.

“Ju” kan oversættes som “blid, smidig, fleksibel, bøjelig eller føjelig.” “Jitsu” kan blive oversat som “kunst” eller “teknik” og repræsentere at benytte modstanderens vægt og styrke imod dem selv, frem for sin egen styrke. Ju Jitsu blev især udviklet af japanske samuraier i det feudale Japan som en metode der bygger på nærkamp, enten ubevæbnede eller anvender mindre våben, der kan bruges defensivt eller offensivt, til at tøjle en eller flere ubevæbnede eller væbnede modstandere. Da det blev klart at angreb kun med slag hurtigt kunne blive ineffektivt, lærte udøverne at den mest effektive metode for at neutralisere en fjende var at benytte låse, kast og stranguleringer. Disse teknikker blev bygget op omkring princippet at udnytte fjendens egen kræfter imod dem selv, frem for at skulle direkte modstride fjendens kraft.

I dag findes der mange varianter af Ju Jitsu, hvilket fører til en mangfoldighed af tilgange. Ju Jitsu skoler (ryū) udnytter muligvis alle former for greb til en hvis grad (f.eks. kast, stranguleringer, låse, slag, spark, føregreb m.m).